Clouddiensten kunnen helemaal op maat worden gemaakt. Maar welke clouddiensten zijn er? Waar bedrijven vroeger kozen voor één clouddienst voor hun totale ICT-behoeften, wordt tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van puntoplossingen die gericht zijn op de wensen van een specifiek bedrijfsonderdeel.
Organisaties kunnen op hetzelfde moment gebruikmaken van een private cloud, een public cloud én lokale systemen. Een geleidelijke overgang is mogelijk, waarbij niet per se alles in de cloud hoeft plaats te vinden.
Public cloud
Organisaties die een public cloud gebruiken hoeven geen hard- en software aan te schaffen, maar betalen alleen wat ze nodig hebben. Software en data staan volledig op servers van een externe dienstverlener. Hoewel meerdere organisaties dezelfde cloud gebruiken, merk je daar niets van. Organisaties kunnen in de public cloud soms ook beperkt worden, doordat public clouddiensten vaak gestandaardiseerd zijn: iedere afnemer krijgt hetzelfde.
Private cloud
Maak je gebruik van een private cloud, dan heb je de volledige controle over de data, beveiliging en kwaliteit van de dienst. De hardware, infrastructuur en applicaties worden exclusief gebruikt voor en door jouw organisatie. Het verschilt per organisatie of de hardware on-premise (bij de organisatie zelf) staat of bij de clouddienstverlener. Het verschil tussen public en private cloud is dus de toegankelijkheid.
Hybride cloud
Een hybride cloud combineert private en public clouddiensten. Het grootste gedeelte van de organisatie draait op de private cloud. Wanneer meer capaciteit nodig is, dan heeft de organisatie de mogelijkheid om uit te wijken naar de public cloud van een externe dienstverlener. De hybride cloud zorgt voor een goede connectie tussen jouw private cloud en de public cloud. Daarnaast is het belangrijk een goede oplossing te integreren die ervoor zorgt dat gebruikers niet merken in welke omgeving ze werken.
Multi-cloud
In een multi-cloudomgeving wordt gebruik gemaakt van twee of meer clouddiensten. Een multi-cloud is vaak niet eens een bewuste keuze, maar het gevolg van keuzes die tijdens het proces worden gemaakt. Als er bijvoorbeeld veranderingen zijn in het aanbod van oplossingen of wanneer tarieven wijzigen, dan wordt data naar de locatie verplaatst die op dat moment het meest gunstig is. Hierdoor ontstaat een combinatie van de beste technologieën bij verschillende clouddienstverleners. Dit verlaagt de risico’s en kosten, vergroot flexibiliteit en ondersteunt continuïteit.
Veel organisaties moeten er niet aan denken dat hun ICT-omgeving een beperkende factor vormt voor het succes van hun bedrijf. De cloud is niet alleen een nieuw ICT-middel, maar ook een business enabler die bedrijven helpt in te spelen op nieuwe markten en ontwikkelingen. Je leest er alles over in onze whitepaper!
We delen onze expertises graag! Daarom schrijven we regelmatig interessante blogs over diverse ICT-onderwerpen. Je leest ze hier!