De zoektocht naar ICT-personeel in een krappe arbeidsmarkt

3 minuten leestijd
De zoektocht naar ICT-personeel in een krappe arbeidsmarkt

De spanning op de arbeidsmark is niets nieuws. In 2018 gaf maar liefst 60 procent van de bedrijven aan een tekort aan (ICT-)personeel te hebben. Als gevolg nemen niet alleen de personeel- en wervingskosten toe, maar lopen bedrijven ook winst mis doordat ze bepaalde opdrachten simpelweg niet kunnen voldoen zonder de juiste werknemers. Hoe vind je vaardig ICT-personeel in een krappe arbeidsmarkt?


Het grote probleem op de huidige arbeidsmarkt is dat de vraag en het aanbod van kennis en vaardigheden niet goed op elkaar aansluiten. Dit blijkt uit een enquête van de ING onder ruim 1.000 Nederlandse bedrijven. Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de schaarste tot een omzetdaling van minimaal zes procent. De ICT-branche wordt volgens het UWV het hardst getroffen. Werkgevers met een tekort aan ICT-personeel geven aan dat maar liefst 70 (!) procent van de ICT-vacatures moeilijk in te vullen zijn.

Economische groei en arbeidskrapte

Het goede nieuws is dat de economie nog altijd groei laat zien. Volgens de Rijksbegroting is 2019 het zesde jaar op rij met economische groei. De werkloosheid is zelfs historisch laag (3,5 procent). Als gevolg neemt de krapte van de arbeidsmarkt echter alleen maar toe. Het CBS meldt dat het aantal vacatures dit jaar zelfs opliep tot een recordstand van 288.000. Uiteraard nemen bedrijven de nodige maatregelen en gaat de zoektocht naar goed (ICT-)personeel door, maar wel een stuk langzamer. De aanhoudend krappe arbeidsmarkt heeft echt gevolgen voor de omzet- en winstontwikkeling. In de eerste plaats natuurlijk omdat bedrijven bepaalde opdrachten niet kunnen uitvoeren door een tekort aan personeel. En daarnaast omdat de personeelskosten toenemen: nieuwe medewerkers werven kost nu eenmaal geld.

Personeelstekort in de ICT-branche

De markt voor ICT-beroepen staat nu al enkele jaren strakgespannen. Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate tekort aan ICT-personeel, over de hele breedte van het werkveld. Waar andere beroepsgroepen in gemiddeld 40 procent van de gevallen moeilijk invulling kunnen geven voor hun vacatures, loopt dit percentage voor de ICT-branche op tot 70. In het laatste kwartaal van 2017 stonden 13.800 ICT-vacatures open. Eind 2018 waren dit er al 15.000 (CBS). De verwachting is dat dit getal in 2019 nog hoger uitkomt.

Created with Sketch.
Rob Beukema
Rob Beukema Managing consultant People

De top vijf meest gevraagde functies in de ICT-branche

  1. Webdeveloper
  2. Systeemontwikkelaar
  3. Servicedeskmedewerker
  4. Systeembeheerder
  5. Programmeur

Opvallend in het rijtje van meest gevraagde functies is dat het vooral uitvoerende banen zijn. Geen management, geen adviseurs. Projecten worden steeds minder complex en het personeel is zelfstandiger en professioneler. En hbo- of wo-diploma behoort vaker tot de standaardeisen voor een functie, omdat men verwacht bij deze groep meer flexibiliteit te zien in de groei en omscholing die de marktontwikkelingen en wensen van de klant steeds regelmatiger vragen.

Het juiste personeel

Bedrijven zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om toch snel aan personeel te komen, bijvoorbeeld door studenten in te zetten of parttimers meer uren te laten werken als ze daarvoor open staan. Ook de werving van personeel wordt steeds intensiever, soms tot grote frustratie van de doelgroep. Veruit de meeste bedrijven (56 procent) zoeken hun oplossing in de omscholing van eigen mensen of de opleiding van nieuw personeel. Dit vraagt echter om een flinke investering en het is lastig de scholing aan te passen op de specifieke wensen van de klant. Het antwoord op de krappe arbeidsmarkt kan worden gevonden in een ICT-dienstverlener die een (tijdelijke) inzet van expertise biedt in flexibele arbeidsvormen. De juiste mix van ervaren experts en enthousiaste afgestudeerden speelt in op de arbeidsuitdaging van elke organisatie. Of je nu op zoek bent naar een tijdelijk werkkracht tijdens piekmomenten, of een langdurige samenwerking met een gespecialiseerd professional.

Onze detacheringsdienst

Voor veel organisaties is het een uitdaging om kwalitatief goed ICT-personeel te vinden. Wij spelen in op de behoefte naar goed geschoolde mensen door mensen op te leiden voor onze eigen organisatie én voor onze klanten. Dankzij de mix van ervaren professionals, zzp’ers en studenten leren onze medewerkers van elkaar. Onze recruiters hebben tijd voor persoonlijk contact en zorgen altijd voor de beste match. Benieuwd hoe ons personeel jou van dienst kan zijn?